Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΜΕ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

O Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εκθέσει την τουρκική αδιαλλαξία και τις πρόσφατες ακραίες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη.

Δυστυχώς, αντ’ αυτού επέλεξε με ανακρίβειες και ψεύδη να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα και τον κυπριακό λαό.

Επέλεξε να ωραιοποιήσει την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, να συντηρήσει ένα πλασματικό «καλό κλίμα» και να απενοχοποιήσει για ακόμα μια φορά την τουρκική πλευρά και τον κατοχικό ηγέτη.

• Ισχυρίστηκε πως «επιβεβαιώθηκε η μία και μόνη διεθνής νομική προσωπικότητα, μία και μόνη κυριαρχία και μία και μόνη ιθαγένεια».
Όμως, με βάση τη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου της 14ης Φεβρουαρίου 2014 η κυριαρχία «εκπηγάζει εξίσου από τους ε/κ και τους τ/κ».
Δεν είναι δε ξεκάθαρο πως θα συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση, άρα για ποια διεθνή προσωπικότητα μιλάμε; Του νέου κράτους;

• Ισχυρίστηκε ότι «Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη ομοσπονδία της Κύπρου θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς».
Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως η τούρκικη πλευρά αυτό που διεκδικεί είναι την εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους. Επιδιώκουν δηλαδή την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτεία και την παρθενογένεση ενός νέου κράτους.
Στην πραγματικότητα αυτό που συζητείται είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάσταση της με ένα ετοιμόρροπο προτεκτοράτο της Τουρκίας, το οποίο δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της Άγκυρας.

• Ισχυρίστηκε πως «Εξασφαλίστηκε η ελεύθερη διακίνηση, του δικαιώματος απόκτησης περιουσίας, εγκατάστασης, άσκησης επαγγέλματος και ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης ή άσκησης οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Κύπρο».
Η αλήθεια είναι πως η τουρκική πλευρά διεκδικεί περιορισμούς στο δικαίωμα αγοράς περιουσίας και εγκατάστασης ιδιαίτερα σε ότι αφορά την λειτουργία επιχειρήσεων, γι’ αυτό εξάλλου διεκδικούν μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

• Ισχυρίστηκε πως «Έχει επιτευχθεί ο πλήρης σεβασμός του δικαιώματος του ατόμου στην ιδιοκτησία». Η αλήθεια είναι ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας «αναγνωρίζεται»

χωρίς να γίνεται σεβαστό αφού η τούρκικη πλευρά δηλώνει πως ο «χρήστης» θα έχει τα ίδια δικαιώματα όπως και ο ιδιοκτήτης. Επίσης, οι δεκάδες συμφωνημένες εξαιρέσεις στο δικαίωμα ιδιοκτησίας στοχεύουν στην αποστέρηση του δικαιώματος επιστροφής, κατοχής και επανεγκατάστασης για χιλιάδες ιδιοκτήτες.

• Ισχυρίστηκε πως «έχει διασφαλιστεί το ότι ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μια μικρή απόκλιση, την παραδοσιακή δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εγκαθιδρύθηκε το 1960».
Πως έχει διασφαλιστεί αυτό, όταν ο κατοχικός ηγέτης πριν από λίγες μέρες δήλωνε με σαφή τρόπο ότι επιδιώκει την παραμονή όλων των εποίκων και των εργατών που βρίσκονται σήμερα στα κατεχόμενα οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο «θα μετατραπούν σε ευρωπαίους πολίτες»; Ο αριθμός όλων αυτών ανέρχεται περίπου σε 500.000

• Ισχυρίστηκε ότι «Συμφωνήθηκε η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου χωρίς αποκλίσεις και μόνιμες παρεκκλίσεις, προστασία του διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα της λύσης μέσω συγκεκριμένων ρητρών».
Η πραγματικότητα είναι ότι η τούρκικη πλευρά ΔΕΝ αποδέχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο «ως έχει» και διεκδικεί μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

• Ισχυρίστηκε ότι «Συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί στις περισσότερες πτυχές των Κεφαλαίων της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την ίδια στιγμή, εκείνο το οποίο είναι ενθαρρυντικό είναι ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες διαπραγματεύσεις, έχουν ξεκινήσει για πρώτη φορά συζητήσεις, υπό τη μορφή ανταλλαγής ιδεών (brainstorming), σε σχέση με τα Κεφάλαια των Εδαφικών Αναπροσαρμογών και της Ασφάλειας”.
Η αλήθεια είναι ότι μετά από 8 χρόνια διαπραγματεύσεων στα κεφάλαια που έχουμε να δώσουμε εμείς και στα οποία έχει να πάρει η τούρκικη πλευρά, δηλαδή τη διακυβέρνηση και το διαμερισμό εξουσιών, την οικονομία και τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφονται σωρεία δικών μας υποχωρήσεων. Αντίθετα, στα κεφάλαια που έχει η Τουρκία να δώσει και να πάρουμε εμείς (ασφάλεια, εγγυήσεις, αποχώρηση στρατού, εδαφικό, περιουσιακό, έποικοι) δεν έχουμε καμία απολύτως υποχώρηση της Τουρκίας αλλά μόνο … ιδεοθύελλες!

Μπροστά σε αυτές τις δυσάρεστες αλλά υπαρκτές αλήθειες που εμείς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, δεν πρόκειται να κρύψουμε από τον λαό, το ερώτημα είναι απλό:

Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει να ωραιοποιεί την κατάσταση, να αποενεχοποιεί την τουρκική πλευρά και να ενοχοποιεί ουσιαστικά τους Ελληνοκύπριους για τη μη-λύση;

 

Γραφείο Τύπου
23 Σεπτεμβρίου 2016

Μείνε Συντονισμένος!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα, ανακοινώσεις και απόψεις του Δημοκρατικού Κόμματος.