Επικριτικό για καθεστώς Ερντογάν αλλά με παραλείψεις για την Κύπρο

Έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία

Παρόλο που η φετινή Έκθεση είναι ιδιαίτερα επικριτική για το καθεστώς Ερντογάν σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και δεν υπάρχει εισήγηση για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κύπρο.

Για παράδειγμα, άκρως αρνητική για την Κύπρο είναι η ξεκάθαρη στήριξη της έκθεσης στην πρόταση της Κομισιόν για έναρξη συζήτησης για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, χωρίς την προϋπόθεση εφαρμογής της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως υποχρεούται η Τουρκία. Ούτε υιοθετήθηκε η πρόταση για μηχανισμό αναστολής της εφαρμογής της Τελωνειακής Ένωσης σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί και πάλι να εφαρμόσει την αναθεωρημένη μορφή με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το αρχικό κείμενο βελτιώθηκε σημαντικά, μετά και τις προσπάθειες των ευρωβουλευτών. Τελευταία μάχη ήταν η απάλειψη της λέξης «αδιάκοπη» στην αναφορά για συνέχιση της διαδικασίας εναρμόνισης των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο στο πλαίσιο της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής. Εντούτοις, δεν περιλαμβάνεται καθαρό λεκτικό που να δηλώνει την άρρηκτη διασύνδεση της διαδικασίας για εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο με την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους στόχους της οικονομικής βοήθειας που δίνεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι ενσωματωθήκαν και φέτος στο τελικό κείμενο μετά από τροπολογίες των Κυπρίων Ευρωβουλευτών θετικές αναφορές για την Κύπρο, όπως η έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, η μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ, ο τερματισμός του παράνομου εποικισμού του νησιού καθώς και υποδείξεις προς την Τουρκία για αποφυγή απειλών και ενεργειών, και σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι η ΕΕ οφείλει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε να απαλειφθούν οριστικά οι αδιανόητες και αντιευρωπαϊκές της διεκδικήσεις για διατήρηση του όποιου συστήματος τουρκικών εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων. Αυτό το ζήτημα αφορά όλους στην ΕΕ και δεν είναι απλά διμερές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

 

7 Ιουλίου 2017

Μείνε Συντονισμένος!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα, ανακοινώσεις και απόψεις του Δημοκρατικού Κόμματος.