Η Πολιτεία έχει αποτύχει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής για την ευημερία των ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων επιβάλλεται να μας υπενθυμίζει, ότι στη χώρα μας, η Πολιτεία έχει αποτύχει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής για την ευημερία των ζώων.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη νομοθεσία, αλλά ούτε ολοκληρωμένη πολιτική.

Και γι’ αυτό, σε μεγάλο βαθμό, το βάρος των ευθυνών της Πολιτείας, αλλά και το οικονομικό βάρος, μετακυλύεται στους εθελοντές και στα καταφύγια.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναφέρει τις προτάσεις του, που αποσκοπούν στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής, με στόχο την παροχή κινήτρων στους πολίτες οι οποίοι σέβονται και νοιάζονται για την ευημερία και προστασία των ζώων και στην επιβολή κυρώσεων σε αυτούς που αποποιούνται των ευθυνών τους έναντι των ζώων ή επιδεικνύουν εγκληματική συμπεριφορά.

Προτείνουμε:

  • Ίδρυση «Φορέα για την Ευημερία και Προστασία των Ζώων». Ο φορέας αυτός θα περιλαμβάνει ως μέλη εκπροσώπους από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων.
  • Χρηματοδότηση προγράμματος μαζικής στείρωσης γάτων και σκύλων, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Φορέα μέσω των τοπικών αρχών και των φιλοζωικών οργανώσεων.
  • Νέα νομοθεσία, η οποία θα προνοεί:
  1. Τη δημιουργία αστυνομίας για τα ζώα για έλεγχο όλων των, εγγεγραμμένων και μη, ζώων  για να εξετάζει και να εξασφαλίζει τις σωστές συνθήκες διαβίωσης.
  2. Την απαγόρευση δηλητηρίασης και παγίδευσης άγριων ζώων.
  3. Την αύξηση των ποινών για κακοποίηση, εγκατάλειψη, θανάτωση, παγίδευση και κακομεταχείριση ζώων.
  4. Την δυνατότητα επιβολής της ποινής απαγόρευσης κατοχής ζώων σε άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί για εγκατάλειψη ή κακοποίηση ζώου.

Η ευημερία και η προστασία των ζώων θα επιτευχθεί, μόνο αν υπάρξει ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, με συγκεκριμένες δράσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου

4 Οκτωβρίου 2018

Μείνε Συντονισμένος!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα, ανακοινώσεις και απόψεις του Δημοκρατικού Κόμματος.